Rotavirüs Aşısının Faydaları Nelerdir?
20 Temmuz 2024

Rotavirüs Aşısının Faydaları Nelerdir?

Rotavirüs Aşısı

Rotavirüs aşısı, çocuklarda ishalin başlıca nedeni olan rotavirüs enfeksiyonlarından korunmak amacıyla geliştirilmiştir. Gelişmiş ülkeler de dahil olmak üzere dünya genelinde her yıl yaklaşık 453.000 çocuk ishal enfeksiyonlarına bağlı olarak hayatını kaybetmekte ve 2 milyon çocuk ise hastanelerde tedavi görmektedir. Rotavirüs, hızla yayılabilen, dirençli ve su kalitesini olumsuz etkileyen bir virüstür. Dünyadaki her çocuk, bu enfeksiyon riski altındadır. Rotarix ve RotaTeq adlarıyla bilinen iki ana rotavirüs aşısı bulunmaktadır.

Rotavirüs Aşılarının Gelişimi ve Etkinliği

Rotavirüs aşısı, Hindistan’daki Faz 3 araştırma seviyesine kadar büyük ilerlemeler kaydetmiştir. 2009 yılında, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), ulusal bağışıklama programlarına rotavirüs aşısının dahil edilmesini önermiştir. Birçok gelişmiş ülke bu öneriye uyarak rutin bağışıklama programlarına rotavirüs aşısını eklemiştir. İlk rotavirüs aşısı, 1998 yılında ABD'de lisans almıştır. ABD, Finlandiya ve Venezuela’da yapılan araştırmalar, rotavirüs aşısının %80-100 oranında rotavirüs A'ya bağlı ishalleri önlediğini göstermiştir. Ayrıca, bu araştırmalarda ciddi bir yan etkiye rastlanmamıştır.

Rotarix Aşısı

Rotarix, insandan elde edilen canlı bir aşıdır ve rotavirüs G1, G3, G4 ve G9 tiplerine karşı etkilidir. Çocuklarda iki doz serisi halinde uygulanır. Aşı, çocukların bağışıklık sistemini güçlendirerek rota virüs enfeksiyonlarına karşı koruma sağlar.

RotaTeq Aşısı

RotaTeq, beş farklı rotavirüs tipi içerir ve oral (ağız) yolla uygulanır. Ağızdan kullanım kolaylığı, sosyo-ekonomik durumu düşük olan bölgelerdeki bağışıklama programlarında etkinliğini artırır. Rotavirüs aşısı uygulandıktan sonra nadiren de olsa üst solunum yolu enfeksiyonları benzeri belirtiler, hafif ishal ve 38 dereceyi geçmeyen ateş gibi yan etkiler görülebilir.

Rotavirüs Aşısının Önemi ve Uygulama Alanları

Özellikle kırsal alanlarda yaşayan, temiz su kaynaklarına erişimi sınırlı ve ishal salgınlarının sıkça görüldüğü bölgelerde, çocuklar ve yenidoğanlar mutlaka aşılanmalıdır. Rotavirüs aşısı, bu bölgelerdeki çocukların hayatta kalma oranlarını artırarak, toplum sağlığını koruma açısından büyük önem taşır.

  • Rotavirüs aşısı, çocuklarda ishalin başlıca nedeni olan rotavirüs enfeksiyonlarından korunmak amacıyla geliştirilmiştir.
  • Dünya genelinde her yıl yaklaşık 453.000 çocuk ishal enfeksiyonlarına bağlı olarak hayatını kaybetmekte ve 2 milyon çocuk hastanelerde tedavi görmektedir.
  • Rotarix ve RotaTeq adlarıyla bilinen iki ana rotavirüs aşısı bulunmaktadır.
  • Rotarix, insandan elde edilen canlı bir aşıdır ve rotavirüs G1, G3, G4 ve G9 tiplerine karşı etkilidir.
  • RotaTeq, beş farklı rotavirüs tipi içerir ve oral (ağız) yolla uygulanır.
  • Aşı, çocukların bağışıklık sistemini güçlendirerek rota virüs enfeksiyonlarına karşı koruma sağlar.
  • Özellikle kırsal alanlarda yaşayan, temiz su kaynaklarına erişimi sınırlı ve ishal salgınlarının sıkça görüldüğü bölgelerde, çocuklar ve yenidoğanlar mutlaka aşılanmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Konjuge Pnömokok Aşısı

Konjuge Pnömokok Aşısı

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Aşı Takvimi Aşı Zamanları ve Yapılması Gereken Aşılar

Aşı Takvimi Aşı Zamanları ve Yapılması Gereken Aşılar

Hpv Aşısının Faydaları Nelerdir?

Hpv Aşısının Faydaları Nelerdir?

Grip Aşısı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Grip Aşısı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Aşıların Yan Etkileri

Aşıların Yan Etkileri

Aşı Rapeli Aşı Dönüşüm Programı

Aşı Rapeli Aşı Dönüşüm Programı