Bcg Aşısı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
19 Temmuz 2024

Bcg Aşısı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

BCG Aşısı

BCG aşısı, halk arasında verem aşısı olarak tanımlanmaktadır. Prosedür olarak sol omuz başından cilt içine enjekte şeklinde uygulanır ve uygulamadan bir müddet sonra böcek ısırığını andıran geçici bir kabartı oluşmalıdır. Oluşan kabartı 10-15 dakika sonra ortadan kaybolur, bu kabartı aşının doğru yapıldığının göstergesidir.

1998-1999 yıllarında doğum gerçekleştikten hemen sonra ya da 2 gün sonra uygulanmaktaydı. Bu durum bazı yan etkilere yol açtığı için günümüzde yeni doğan bebekler 2. ayını doldurduktan sonra uygulanmaktadır. BCG aşısı, ateş gibi herhangi bir yan etkiye neden olmaz. Aşı yapıldıktan yaklaşık 25-30 gün sonra bir sertlik ve daha sonra ufak bir sivilceyi andıran bir kızartı oluşur. Oluşan kabarıklık ağır ağır kabuk bağlar ve daha sonra iz bırakarak ortadan kaybolur. Unutulmamalıdır ki, bu sivilceye benzer kızarıklık ve iyileşme süresi uzun zaman sürebilir, şayet herhangi bir şikâyete yol açmaz.

Enjekte edilen aşının seyri her zaman aynı şekilde gerçekleşmeyebilir. Bazı durumlarda aşının üzerinden uzun zaman geçmesine rağmen herhangi bir farklılık yaşanmayabilir. Bu gibi durumlarda aşının tutmama ihtimali vardır, bu ihtimal göz önünde tutularak test yapılmalı ve aşının tutup tutmadığı tespit edilmelidir. Eğer aşı tutmamış ise mutlaka tekrar yapılmalıdır.

Bazı durumlarda ise aşı yerinde ufak bir sivilce haricinde büyük bir kabartı oluşabilir. Bu kabartı, koltuk altı, boyun bölgesinde bezelerin oluşmasına yol açabilir. Bu gibi olasılıklarda ilgili doktor tarafından gerekli takip ve müdahale yapılmalıdır.

Standart olarak BCG aşısı bebek 4 ay olana kadar uygulanmaktadır. Ancak bebek 4 ayını geçmiş ise ilk olarak PPD testi yapılmalı ve test sonucuna göre aşı uygulanmalıdır. PPD testinin amacı, bebeğin aşısız geçirdiği 4 aylık sürede herhangi bir tüberküloz mikrobu alıp almadığını kontrol etmektir.

BCG Aşısının Etkinliği

BCG aşısı etkinliğini yaklaşık 5 yıl kadar koruyabilmektedir, aşının üzerinden 5 yıl geçtikten sonra aşı tekrarlanmalıdır. Ülkemizde BCG aşısı ilkokul 1. ve 5. sınıflarda düzenli olarak uygulanmaktadır.

BCG Aşısının Özellikleri Nelerdir?

BCG aşısı ülkemizde genel olarak kuru toz şeklinde kullanılmaktadır. Toz sulandırılmadan oda sıcaklığında yaklaşık 30 gün, buzdolabında +2-8 derece arasında 2 yıl kadar etkinliğini yitirmemektedir. BCG aşısı, ısı ve ışığa karşı oldukça duyarlıdır. Toz halindeki aşı sulandırıldıktan sonra 6 saat içinde tüketilmelidir. Aşı sulandırılırken haricen sulandırıcı kullanılmamalı, yalnızca kendi sulandırıcısı kullanılmalıdır. Saklanma talimatına uyulmayan aşıların etkinliği büyük oranda azalır.

BCG Aşısının Komplikasyonları

BCG aşısı güvenilirliği oldukça yüksek bir aşıdır. Aşının ardından görülebilecek komplikasyonlar, uygulanan doza, aşının yapıldığı yere ve derinliğine, aşı yapılan kişinin yaşına, bağışıklık sistemine göre değişim göstermektedir. Deri altına uygulanan aşılar deri ülseri ve deri altı apselere neden olabilir. Aşı nedeni ile oluşabilecek önemli komplikasyon gelişme olasılığı oldukça düşük ihtimallerdedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Dilge

19 Temmuz 2024 Cuma

BCG aşısı yapıldıktan sonra sol omuz başında büyük bir kabartı oluştu ve koltuk altımda beze meydana geldi. Bu durum normal mi, yoksa derhal bir doktora başvurmalı mıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Dilge,

BCG aşısı sonrasında omuz başında kabartı ve koltuk altında beze oluşması bazı kişilerde görülebilen bir durumdur. Bu reaksiyonlar genellikle vücudun aşıya verdiği normal yanıtlardan biridir ve zamanla kendiliğinden geçebilir. Ancak, bu belirtiler uzun süre devam ederse, ağrıya neden olursa ya da enfeksiyon belirtisi gösterirse, bir doktora başvurmanı tavsiye ederim. Doktorun yapacağı değerlendirme ile daha kesin bilgi edinebilirsin. Geçmiş olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

DaBT İPA Hib Aşısı

DaBT İPA Hib Aşısı

Haber Bülteni