Çocuk Felci Aşısı Nedir ve Neden Yapılır?
20 Temmuz 2024

Çocuk Felci Aşısı Nedir ve Neden Yapılır?

Çocuk Felci Aşısı

Çocuk felci hastalığının nedeni, poliovirüs adı verilen bir mikroptur. Çocuk felci, sinsice ilerleyen ve bulaşıcı bir hastalıktır. Genellikle 1 ila 4 yaş arasındaki çocuklarda görülür. Bir yaşından büyük çocuklar ve yetişkinler de bu mikrobu aldıklarında çocuk felcine yakalanabilirler. Virüs, insan dışkısından ve boğaz salgısından kaynaklanır. Daha sonra boğazda ve bağırsaklarda çoğalır ve vücudun diğer bölgelerine yayılır.

Virüs, dışkı ile temasa geçen su ve besinlerin tüketilmesi, karasineklerin dışkıdan mikrobu alıp taşıması ve çevre koşullarının kötü olduğu yerlerde havaya yayılan mikrobun solunması ile bulaşır. Çocuk felcine neden olan bu virüs, vücuda girdikten sonra omuriliğe yerleşir ve kasların hareketlerini sağlayan sinir hücrelerini hasara uğratır. Bu hasarla birlikte sinir hücreleri yeni hücreleri alamadığından dolayı kaslar da artık çalışamaz duruma gelir ve organ felç olur.

Bu hastalığın başlangıç belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, halsizlik, boyun sertliği, kusma ve kas ağrıları bulunur. Felç durumu ortaya çıktığında deride gerilmeler görülür. Felçli bölgede kan dolaşımı zayıf olacağından deri kuru ve soğuk olur, aynı zamanda deri kırmızıya benzer mor bir renk alır. Çocuk felci tedavisi mümkün olmadığından, bu hastalığın ortadan kaldırılması için aşılanarak korunmak çok önemlidir.

Çocuk Felci Aşısı Neden Gereklidir?

Çocuk felci genellikle yaz ve sonbahar aylarında küçük yerel salgınlar halinde ortaya çıkar. Hastalık, yüksek ateş (40°C'ye kadar) ve sırt ağrıları ile kendini gösterir. Genellikle 4-5 gün sonra felç yerleşir. Çocuk felcine küçükler yakalanabileceği gibi büyükler de yakalanabilir. Hastalığın başlangıcında olan hastayı diğer kişilerden ayırmak ve yatak istirahatı sağlamak önemlidir.

Çocuk felcinden korunmak için iki tip polio aşısı vardır:

  • Kas içine uygulanan inaktive poliovirüs aşısı (IPV)
  • Ağız içine damlatılan oral poliovirüs aşısı (OPV)

Felç yapan virüse karşı bağışıklık sağlamak amacıyla kas içine uygulanan veya ağız içine damlatılan aşılara çocuk felci aşısı denir. Okul çağı çocuklarında ağızdan uygulanan canlı virüs aşısı önerilebilmekle beraber, artık tüm bebeklere çocuk felci aşısı kas içine uygulanan beşli karma aşı içerisinde verilmektedir. Bebeklerin ağız içine damlatılan aşısı, çocuk felci aşısı değil, rotavirüs aşısıdır. Çocuk felci aşısının hiçbir tehlikesi yoktur.

Çocuk Felci Aşı Programı

Çocuk felci hastalığına karşı uygulanan iki farklı aşı vardır:

  • İnaktive çocuk felci aşısı (IPV): Enjeksiyon şeklinde uygulanır ve ölü aşıdır. Son derece güvenli ve etkindir.
  • Oral çocuk felci aşısı (OPV): Ağızdan damla şeklinde verilir. Canlı virüs içerir.

Bebeklerde yaşamın ikinci ayından itibaren 1-2 ay arayla toplam 3 doz enjeksiyon şeklinde uygulanır. Bebek 18 aylık olduğunda bir hatırlatma dozu daha yapılmalıdır. ABD'deki Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) son derece sınırlı koşullar dışında yalnızca IPV önermektedir. Çocuklarda IPV, belirtilen yaşlarda olmak üzere 4 defa doz verilmektedir:

  • 2 aylıkken 1 doz
  • 4 aylıkken 1 doz
  • 6-18 aylıkken 1 doz
  • 4-6 yaşındayken 1 doz

Aşıların yararlı olabilmesi için mutlaka belirli doz ve zaman aralıklarıyla yapılması gerekir.

"Ancak önlemler ve yapılması gerekenler ile belki de çocuğunuzun kaderi sayenizde değişecek."

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Konjuge Pnömokok Aşısı

Konjuge Pnömokok Aşısı

Haber Bülteni