{ "title": "Menenjit Aşısı", "image": "https://www.asitakvimi.gen.tr/images/menenjit-asisi(1).jpg", "date": "21.01.2024 15:48:13", "author": "Yaveş", "article": [ { "article": "
Menenjit aşısı, genellikle karma aşılarla birlikte uygulanan bir aşıdır. 2013 yılından itibaren ayrı olarak uygulanmaya başlanmıştır. Bu aşı karma aşılarla uygulanan aşıdan daha farklıdır. Karma aşıları yapılan çocuklar, mikrobik kaynaklı olan menenjite karşı korunur. Menenjitin başka bir çeşidi olan \"Meningokok Menenjit\" mikrobuna karşı korunma bu aşıyla sağlanamaz. Bu rahatsızlık ağır seyirli ve tehlikeli bir hastalıktır. Hastaların yaklaşık olarak %20'sinde ölümle sonuçlanır. Genellikle 5 yaşın altındaki çocuklarda ve 15-20 yaş arası gençlerde görülmektedir. Toplu yaşamın olduğu yerlerde daha yaygın olarak görülmektedir. Bağışıklık sistemi zayıflamış olan kişilerin mutlaka aşılanması gerekir. Normal insanların %5-10'u taşıyıcı olabilir. Bu kişiler hasta olmasa da mikrobu başkalarına bulaştırabilir.

Menenjit aşısı kimlere uygulanabilir?

Bağışıklık sistemi gelişmemiş olan bebeklere uygulanması gereken bir aşıdır. 9-23 aylık olan bebeklere, 3 ayda bir 2 doz, 2-11 yaş arasındaki çocuklara ise 1 doz koruma için yeterli olacaktır. Aşının yetişkinlerdeki tekrar dozu üzerinde çalışmalar yapılmaktadır. Bağışıklık sistemi zayıflamış olan yetişkinler, dalağı işlev görmeyen kişiler, HIV virüsü taşıyan kişiler özellikle aşılanmalıdır.

Menenjit aşısının yan etkileri nelerdir?
" } ] }