{ "title": "Hepatit A Aşısı", "image": "https://www.asitakvimi.gen.tr/images/hepatit-a-asisi.jpg", "date": "20.01.2024 01:50:49", "author": "Misak", "article": [ { "article": "
Hepatit a aşısı, hepatit a virüsünün neden olduğu ciddi bir karaciğer hastalığını önlemek için yapılan aşıdır. Hepatit A ciltte ve gözlerde sarılığa, koyu renkte idrara neden olan, grip benzeri bir rahatsızlıktır. Çocuklarda ishale ve şiddetli karın ağrılarına sebep olabilir. Yetişkinlerde daha ağır geçtiğinden, hastaneye yatma söz konusu olabilir. Yetişkinlerin bir ay gibi bir sürede, çalışamayacak kadar hasta olmasına neden olabilecek bir hastalıktır. Bazı hallerde ölüme kadar götürebilir. Hepatit a aşısı bu rahatsızlığı önleyebilir. Korunmanın uzun süreli olması isteniyorsa, 6 ay arayla iki doz aşı yapılmalıdır.

Hepatit a aşısı kimlere yapılmalıdır?
Hepatit a aşısı ne zaman yapılmalıdır?
Hepatit a aşısı hangi durumlarda yapılmamalı ya da beklenmelidir?
Hepatit a aşısının riskleri nedir?

Aşılarda ilaçlar gibi alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Hepatit a aşısının yapılan yerde ağrı, baş ağrısı, iştahsızlık, yorgunluk gibi önemsiz sayılabilecek etkileri olduğu gibi, ciddi olan şiddetli alerjik reaksiyonları da görülebilir. Böyle bir durumda kişide davranış bozuklukları, yüksek ateş görülebilir. Bu durum aşının yapılmasından sonraki birkaç dakikada ya da birkaç saatte ortaya çıkabilir. Ardından deride kabarıklık, halsizlik, solukluk, solunum sorunu, hızlı kalp atışı ve baş dönmesi gelişebilir. Bunlar gözlendiğinde derhal doktora gidilmelidir.
" } ] }